utorak, 30. kolovoza 2016.

ODLIČAN RUČAK JEDNOSTAVAN RECEPT


Sastojci  
6 kom gotovo tijesto za savijace
150g polutvrdi sir (mozzarella/ementaler) - nariban
200g feta sir
250ml obican jogurt
2 pune zlice griz
3 jaja


50ml mlijeko
40g neslani maslac
1/3 zlicice soda bikarbona
ulje
Za zavrsni sloj
1 jaje
120ml mineralna voda
nekoliko zlica polutvrdi sir - nariban
Za gotovi burek
oko 100ml hladna voda

Priprema
Polutvrdi sir mozete po vasem izboru, glavno da se topi!
Feta moze obicna a ako nadete bugarsku "fetu" onda jos i bolje, njihov sir je mnogo slaniji i kompaktniji koji se inace dodaje u ovaj recept, ali obicna grcka feta je odlicna zamjena.
Sodu bikarbonu nemojte izostaviti jer pomaze da burek naraste.
1.
U vecu zdjelu dodati jogurt, mlijeko, jaja i sodu bikarbonu i dobro izmijesati.
2.
Sir naribati a fetu izmrviti sa viljuskom.
Dodati u zdjelu sa jogurtom i jajima i jos dodati rastopljeni maslac i griz. Promijesati.
NE soliti jer su sirevi dovoljno slani.
3.


Na dno odgovarajuce zdjele koju ste dobro premazali maslacem ili uljem staviti dva komada tijesta, malo poprskati s uljem prvi pa tek onda dodati drugi.
Ako je tijesto preveliko za zdjelu onda samo preklopite dijelove koji vire prema sredini i malo ih zgurajte.
4.
Premazati sa sirnom smjesom u tankom sloju, prekriti sa komadom tijesta pa premazati i ponovo dodati tijesto i onda treci sloj smjese i opet tijesto. Dakle tri sloja sa sirom.
5.
Na kraju umutiti jedno jaje sa mineralnom vodom.
Polako i pazljivo narezati burek sa ostrim nozem na vece komade. Ovaj postupak je vazan da tekucina ude u pukotine. Zaliti sa jajetom i mineralnom.
Na kraju jos posuti sa sirom.
6.
Staviti peci na 200 C oko 35-40 min.
Povremeno provjeravajte tokom pecenja, kad se sir malo zapece onda pokriti sa folijom, pazite zdjela za pecenje mora biti duboka jer ce burek narasti, tako kad stavite foliju preko da ne dodiruje burek.
7.
Kad je gotovo izvaditi, poprskati sa pola salice obicne hladne vode i pokriti sa folijom da odmara 15 minuta.
8.
Rezati nakon 15-20 minuta. Mozete po crtama gdje ste rezali prije pecenja a mozete i na manje komade.

0 komentari:

Objavi komentar